Watercross

Watercross eli vesicrossi

Moikka! Täällä kirjottelee Romakkaniemen Milla!

Mie tulin kertomhaan ja kirjottamhaan teille vesirossista. Watercross eli tutummin vesicrossi on moottoriurheilulaji, jossa ajethaan moottorikelkoilla veessä ja vieläpä kilipaa! Vesicrossia harrastethaan suljetulla alueella erilaisissa järvissä, lammissa tai joissa. Mie olen itte alottanu kilpailemisen sekä lajin harrastamisen kesällä 2020. Toki moottorikelkalla olen muuten koko ikäni ajanut. Kilpailen numerolla #212 Racing team Jolma -tiimissä.

Vesicrossi lajina ei ole kovinkaan tunnettu. Lajin harrastajat sijoittuvat suurimmaksi osaksi Lapin alueelle. Myös kisat järjestetään pääsääntöisesti Lapissa. Jokseenkin nykyään laji on alkanut leviämään etelään päin. Vesicrossi kelkat on tiivistetty niin, että ajossa esimerkiksi konehuoneeseen ei mene vettä. Telamatossa on pienempi harppu kuin talvikelkoissa yleensä, jotta vastus vedessä ei olisi niin suuri. Kelkat ovat myös kaikin puolin kevennettyjä. Kaikki ylimääräiset sähköt on poistettu sekä keula on kavennettu, jotta kääntyminen on mahdollisimman helppoa. Kelkkojen neste-, öljy- ja bensiinijärjestelmässä on takaiskuventtiilit, jotta mahdollisen upotuksen seurauksena vesistöihin ei pääse luonnolle haitallisia kemikaaleja. Muun muassa ketjukotelon öljyt ovat biohajoavia.

Vesicrossi on lajina ollut olemassa jo pidemmän aikaa. Laji on lähtenyt aikanaan liikkeelle kokeilemisen halusta ja uteliaisuudesta kulkevatko kelkat vedessä. Laji on myöhemmin kehittynyt pidemmälle. Nykypäivänä kisoissa ajetaan jo uusilla ja pitkälle kehittyneillä ja modatuilla kelkoilla.

Vesicrossissa kilpaillaan pääsääntöisesti kolmessa luokassa; harrasteessa, semi-pro:ssa ja openissa. Harrasteluokassa meno on vielä harrastelua ja sen ikäraja on 17-vuotta. Upotukset ovat hyvinkin tuttu näky harrasteessa. Semi-pro on nimensä mukaisesti tarkoitettu puoliammattilaisille. Kelkat kulkevat yleensä jo hiukan paremmin ja ajo alkaa olemaan varmaa. Turhia upotuksia enää harvemmin tulee. Openissa ajetaan jo ammattilaistasolla kilpaa. Open-luokka kantaa myös SM-arvoa kisoissa, jotka järjestetään SM-kisoina. Lisäksi on olemassa myös alle 600-luokka, jossa saa ajaa alle 600-kuutioisella moottorilla. Luokkaa järjestetään enää harvoissa kilpailuissa, sillä luokkaan ei meinaa riittää osallistujia. Näissä luokissa rata muodostuu erilaisia käännöksistä eri suuntiin sekä joissakin kisoissa radalta löytyy myös hyppyri. Kierroksia ajetaan yleensä 3–5 kappaletta, ja ensimmäisenä maalin tullut voittaa lähdöt. Alkueriä järjestetään yleensä 2–3 kappaletta ja niistä valikoidaan menestyneimmät finaaleihin.

Lisäksi myös kiihdytyksiä järjestetään, mutta erittäin harvoin. Näissä ajetaan suoraan noin pari sataa metriä, kunnes maaliviiva ylitetään.

Pellon Moottorikerhon jäseniä kilpailee kaikissa luokissa. PeMK alaisia kuskeja kisailee vesicrossin parissa myös muissa Pohjoismaissa, muun muassa Ruotsissa ja Norjassa. Toivomme joukkoomme uusia kuskeja ja haluamme innostaa kelkkailijoita kokeilemaan uusia lajeja! Tervetuloa Watercrossin pariin!